Vatrosprem dogovorio posao na Kubi

Bez autora
Mar 21 2010

Srpska firma Vatrosprem dogovorila je danas na Kubi, sa automobilskom industrijom Unekamoto saradnju u zajedničkim poslovima proizvodnje komunalnih i vatrogasnih vozila, kao i vatrogasne opreme, za potrebe kubanskog tržišta i većim delom za izvoz u okolne i zemlje Južne Amerike. Ministar spoljne trgovine i inostranih ulaganja Kube Rodrigo Malmierka, koji je ujedno i predsednik kubanskog dela mešovitog kubansko-srpskog komiteta za ekonomsku saradnju, rekao je u razgovoru sa predstavnicima srpske kompanije da ovaj posao zadovoljava ove ključne premise vlade u Havani – supstituisanje uvoza i jačanje izvoza te zemlje. Vlasnici Vatrosprema Dragiša Marinković i Stevica Damnjanović su upoznali Malmierku sa proizvodnim programom kompanije, koja 65 odsto proizvoda plasira na zahtevno evropsko tržište, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji koju primenjuje. Na osnovu inicijalnog dogovora, potpisanog u petak u Havani, Vatrosprem bi u prvoj fazi slao na Kubu komponente proizvoda, u prvom redu vozila, koja bi se sklapala u fabrikama Unekamotoa pod nadzorom srpskih stručnjaka.

Vatrosprem dogovorio posao na KubiSrpska firma Vatrosprem dogovorila je danas na Kubi, sa automobilskom industrijom Unekamoto saradnju u zajedničkim poslovima proizvodnje komunalnih i vatrogasnih vozila, kao i vatrogasne opreme, za potrebe kubanskog tržišta i većim delom za izvoz u okolne i zemlje Južne Amerike.

Ministar spoljne trgovine i inostranih ulaganja Kube Rodrigo Malmierka, koji je ujedno i predsednik kubanskog dela mešovitog kubansko-srpskog komiteta za ekonomsku saradnju, rekao je u razgovoru sa predstavnicima srpske kompanije da ovaj posao zadovoljava ove ključne premise vlade u Havani – supstituisanje uvoza i jačanje izvoza te zemlje.

Vlasnici Vatrosprema Dragiša Marinković i Stevica Damnjanović su upoznali Malmierku sa proizvodnim programom kompanije, koja 65 odsto proizvoda plasira na zahtevno evropsko tržište, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji koju primenjuje.

Na osnovu inicijalnog dogovora, potpisanog u petak u Havani, Vatrosprem bi u prvoj fazi slao na Kubu komponente proizvoda, u prvom redu vozila, koja bi se sklapala u fabrikama Unekamotoa pod nadzorom srpskih stručnjaka.

Paralelno sa ovim zajedničkim poslom, počeo bi postupak osnivanja zajedničkog ulaganja, u koje bi Vatrosprem preneo tehnologiju i znanje, kao i obuku kubanskih inženjera i radnika, a kubanska strana radnu snagu, deo opreme i potrebnu infrastrukturu.

Posao Vatrosprema bio bi, kako je rečeno tokom razgovora sa ministrom Malmierkom, ujedno i prvo direktno ulaganje jedne srpske, kao i bivše jugoslovenske firme na Kubi posle raspada Jugoslavije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik